proxi
utskriftsversion
Öppet
Lokalen är för tillfället


Allmänt
Nyheter (Arkiv)
Introduktion
Medlemskap
Vägbeskrivning
Öppettider
Galleri
Sponsring
Kontakta oss

Aktiviteter
Data
Datorspel
Rollspel
Lajv
Figurspel
Brädspel
Kortspel

Utbildning

Bokningar

Föreningar
Proxxi/GAM
Ix

Genesis
KAST
SLUG
Terrapico
Världssmedjan
Datasektionen

I Proxxilokalen har dataverksamhet hållits i nästan tjugo år.

Idag huserar där två dataföreningar - SUGA och SLUG. SUGA (Swedish User Group of Amiga) är Sveriges äldsta Amigaförening och en av landets äldsta ickeakademiska dataföreningar. Sedan starten 1986 har klubben hållit Amigafanan högt, i motgång och medgång. SLUG (Stockholm Linux Usergroup) är en yngre förening inriktad på det fria operativsystemet Linux, som utvecklas av entusiaster över hela världen och står bakom en stor del av driften av de system som utgör Internet.

Utöver de enskilda föreningarnas ordinarie verksamhetsområden drivs många andra datorsystem där också, både mer och mindre obskyra sådana. För att ungdomar ska känna sig hemma finns ett antal moderna PC-system med Windows och diverse dataspel. Dessutom kan många av dessa system också köra Linux eller det multimediainriktade BeOS. Underhållet av denna datorpark sköts främst av dataföreningarna och är kanske den mest krävande delen, dels pga slitage och dels den snabba utvecklingstakten i PC-världen, som nödvändiggör regelbundna uppgraderingar. Alla datorer där det är möjligt är sammankopplade i ett lokalt nätverk. På detta nätverk finns också Proxxis Intranät, ett lokalt Internet i miniatyr där användarna kan byta filer och hålla sig a jour med vad som hänt på nätverket via den lokala webbservern och filservern. De driftansvariga kan också övervaka och administrera nätverket och dess tjänster från i stort sett vilken nätverksansluten dator (klient) som helst, genom en blandning av fritt tillgängliga och lokalt utvecklade program på det ultrasäkra internetoperativsystemet OpenBSD.

I dataverksamheten ingår också ett visst musealt engagemang. Gamla datorer slängs inte ut från Proxxi, utan finner ofta ett andra liv på lokalen när de fullgjort sin aktiva tjänstgöring. Genom att Proxxi tar vara på och tillhandahåller datorer och nätverk av skilda märken och konstruktion får ungdomar en chans att känna till de olika alternativen och viktiga milstolpar i den unga men snabba datavärlden. Många av medlemmarna är också insatta i elektronik så att maskinerna kan repareras eller utökas.

På en vanlig vecka körs på Proxxi en mängd olika datorer från de senaste tjugo åren. Vissa går i en enda megahertz, andra på fler hundra. Vissa går på batterieliminator och vissa drar mer ström än tvättstugan intill. De största har många tusen gånger mer minne än de minsta. Sammanlagt körs 12 olika operativsystem på ännu fler plattformar och processorer. Är någon intresserad av något särskilt system är chansen synnerligen stor att det finns på Proxxi. På detta vis bidrar Proxxi till mångfalden och den allmänna tillgången till datortekniken på ett annat sätt än skolundervisningen eller industrin kan. Många pojkars dataintresse väcks genom spelen, men på Proxxi kan man alltid vidareutveckla sitt intresse, vare sig det råkar bli programmering, administrering, hårdvara eller något helt annat.

Faktum är att Proxxi är den enda dataklubben öppen för allmänheten i Stockholm med samma bredd som de akademiska klubbarna.

Informationen på den här sidan är utdaterad, SUGA har flyttat och annan gammal utrustning har sålts av.© 2001-2010 Proxxi